Vilttoverij SANNAS

   
         
 

Vilten is toveren met wol.

Al verscheidene jaren fascineert mij de wereld van het vilten, de oudste textiele werkwijze. In vroeger tijden werkte men puur met de ruwe wol van het schaap. Pas in latere tijden werd er meer en meer ook gekozen voor het werken met gekleurde wol en de laatste jaren ziet men in vooral de westerse samenleving veel medegebruik van andere stoffen, waaronder zijde, in het vervaardigen van vilten producten, zoals kleding en sjaals.

Het schijnt ook wetenschappelijk bewezen te zijn, dat (de ongeverfde witte) wol simpelweg de beste bescherming biedt tegen radioactieve stralingen. Ook biedt het de mens een essentiële bescherming door warmte te schenken in de winter en koelte in de zomer.

Een geheel ander fascinerend element is het metamorfosevermogen en de daarmee samenhangende levendigheid, die verscheidene VILTTOVERKUNSTobjecten in zich dragen. Een doek kan het ene moment een wandkleed, een ander moment een tafelkleed zijn. Of toch liever die warmteschenkende omslagdoek? Ook hoeden en schalen kunnen zowel in vorm als in kleur variëren.

Heden ten dage is (ook bij mij) het vilten uitgegroeid tot een wonderbaarlijke toverwereld, waarin niets onmogelijk blijkt te zijn. Fantasievol spelen met wol en een flinke dosis noeste arbeid en hoofd en handen doen de rest bij het toepassen van de vilttechniek. Een weliswaar eenvoudige techniek van wolgebruik in combinatie met water (en zeep) in een edoch arbeidsintensief verwerkingsproces. Men treedt een wereld van onbegrensde mogelijkheden binnen, zodra men de techniek kent.

…met wollige groeten…. Vilttoverij SANNAS

www.vilttoveren.nl

 

  Informatie  
       
    Sjaals  
       
    Hoofdbedekking  
       
    Schalen  
       
    Contact  
       
    Workshops  
       
    Home